Αρχική
  • Register

ΕΝΔΟΟΙΚΟΓΕΝΕΙΑΚΗ ΒΙΑ

“Τα παραμύθια δεν λένε στα παιδιά ότι υπάρχουν δράκοι. Τα παιδία ήδη γνωρίζουν την ύπαρξη των δράκων. Τα παραμύθια λένε στα παιδιά ότι οι δράκοι μπορούν να νικηθούν.” G. K. Chesterton

Τί είναι η ενδοοικογενειακή βία;

Ενδοοικογενειακή βία είναι κάθε είδους σωματική, σεξουαλική, ψυχολογική ή λεκτική βία, που ασκείται σε βάρος κάποιου μέλους της οικογένειας.

Πόσο συχνή είναι η ενδοοικογενειακή βία;

Είναι δυστυχώς πολύ συχνή. Υπολογίζεται ότι τουλάχιστον μία στις τέσσερις γυναίκες υφίσταται ενδοοικογενειακή βία σε κάποια στιγμή της ζωής της. Η ενδοοικογενειακή βία αποτελεί παγκοσμίως το συχνότερο αίτιο νοσηρότητας σε γυναίκες ηλικίας 19-44 ετών, ενώ προσβάλει τις γυναίκες αυτές συχνότερα από ότι ο πόλεμος, τα τροχαία ατυχήματα και ο καρκίνος.

 

Ποιες κοινωνικές τάξεις αφορά η ενδοοικογενειακή βία;

Όλες. Η ενδοοικογενειακή βία δεν κάνει διακρίσεις μορφωτικού, οικονομικού, κοινωνικού και πολιτισμικού επιπέδου.

 

Ποιες είναι οι επιπτώσεις της ενδοοικογενειακής βίας στα παιδιά;

Οι επιπτώσεις της ενδοοικογενειακής βίας στα παιδιά, είτε αυτά είναι τα άμεσα θύματα, είτε είναι μάρτυρες σκηνών βίας στην οικογένεια, είναι σοβαρές και μακροπρόθεσμες. Εκτός από τις τυχόν σωματικές βλάβες, τα παιδιά μπορεί να εμφανίσουν νοητική και συναισθηματική καθυστέρηση. Ενδέχεται επίσης να αντιμετωπίσουν μαθησιακές δυσκολίες, κατάθλιψη, αυτοκαταστροφική και επιθετική συμπεριφορά. Τα προβλήματα είναι δυνατόν να συνεχισθούν και μετά την ενηλικίωση, με δυσκολία στην σύναψη σχέσεων, χαμηλή αυτοεκτίμηση, ακόμα και κακοποίηση των δικών τους παιδιών.

 

Υπάρχει ειδικός νόμος που να προστατεύει τα θύματα ενδοοικογενειακής βίας;

Ναι. Ο νόμος 3500/2006 προβλέπει αυστηρές ποινές για τους δράστες ενδοοικογενειακής βίας. Για τον δράστη κινείται αυτόφωρη διαδικασία εάν θύμα και θύτης δεν καταλήξουν ενώπιον του εισαγγελέα σε ποινική διαμεσολάβηση. Σε αυτή την περίπτωση ο δράστης πρέπει να δηλώσει ανεπιφύλακτα ότι: α) δε θα τελέσει στο μέλλον οποιαδήποτε πράξη ενδοοικογενειακής βίας, β) θα παρακολουθήσει ειδικό συμβουλευτικό – θεραπευτικό πρόγραμμα σε δημόσιο φορέα και γ) θα άρει ή θα αποκαταστήσει τις συνέπειες των πράξεών του και θα καταβάλλει χρηματική ικανοποίηση στο θύμα. Η άσκηση ενδοοικογενειακής βίας μπορεί να αποτελέσει αιτία διαζυγίου με ευθύνη του δράστη.

Πού μπορεί να ζητήσει βοήθεια το θύμα ενδοοικογενειακής βίας;

  • Στον γιατρό του.

  • Στον δικηγόρο του.

  • Στο αστυνομικό τμήμα ή εισαγγελέα της περιοχής του.

  • Στις παρακάτω ειδικές τηλεφωνικές γραμμές βοήθειας όπου παρέχεται δωρεάν ψυχολογική υποστήριξη και νομική συμβουλευτική:

  1. Γραμμή SOS του Δικτύου Γυναικών Ευρώπης: 800 11 88881 (χωρίς χρέωση)

  2. 24ωρη γραμμή SOS της Γενικής Γραμματείας Ισότητας των Φύλων: 15900

 pdfΚατεβάστε το άρθρο σε PDF

ΣΟΥ κατά της οικογενειακής βίας του Δικτύου Γυναικών Ευρώπης

Η εταιρεία μας

ALSO

BLSO

ALSG

RCOG BPS

ΣΥΝΕΔΡΙΑ - ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ

ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ

ALSO

To διεθνές πρόγραμμα και ίδρυμα ALSO

also1Τα σεμινάρια  ALSO άρχισαν το 1991 από μία ομάδα γενικών ιατρών στο Γουισκόσιν των ΗΠΑ και μέχρι το 2007 είχαν “υιοθετηθεί” από 47 χώρες και χιλιάδες επαγγελματίες υγείας ανά τον κόσμο. Ορόσημο στην πορεία των σεμιναρίων ALSO ήταν η “υιοθέτηση” τους από την Αμερικανική Ακαδημία Οικογενειακών Ιατρών (AAFP), η οποία αποτελεί το διοικητικό κέντρο αναφοράς του προγράμματος.

Περισσότερα...

To Σεμινάριο ALSO

also2Τα μαιευτικά και γυναικολογικά επείγοντα περιστατικά απαιτούν συστηματική προσέγγιση και πλήρη κατανόηση των βασικών αρχών που εμπλέκονται στην αντιμετώπισή τους. Το Ελληνικό πρόγραμμα ALSO® καθώς και το υπό έναρξη πρόγραμμα ALSG παρέχουν εκπαίδευση σε επείγοντα περιστατικά και έχουν δύο κύριους στόχους: την αντιμετώπιση των επειγόντων περιστατικών με εξειδικευμένους χειρισμούς και την αποφυγή των περιττών παρεμβάσεων.

Περισσότερα...

Σεμινάρια 2015

Σεμινάρια ΑLSO 2015

Σεμινάρια 2016

 

54οΣεμινάριο ALSO (Advanced Life Support in Obstetrics)

Θεσσαλονίκη, 30 – 31 Ιανουαρίου 2016

Ελληνική Εταιρεία Μαιευτικού Γυναικολογικού Επείγοντος

Γ.Ν.Θ Ιπποκράτειο, Θεσσαλονίκη

Πληροφορίες: Τηλ: 210 7789211

E- mail: Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.">

55οΣεμινάριο ALSO (Advanced Life Support in Obstetrics)

Αθήνα, 28 - 29 Μαΐου 2016

Ελληνική Εταιρεία Μαιευτικού Γυναικολογικού Επείγοντος

Πληροφορίες: Τηλ: 210 7789211

E- mail:Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.">

 

56οΣεμινάριο ALSO (Advanced Life Support in Obstetrics)

Αθήνα, 5 – 6 Νοεμβρίου 2016

Ελληνική Εταιρεία Μαιευτικού Γυναικολογικού Επείγοντος

Πληροφορίες: Τηλ: 210 7789211

E- mail:Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.

 

 

ΕΝΔΟΟΙΚΟΓΕΝΕΙΑΚΗ ΒΙΑ

“Τα παραμύθια δεν λένε στα παιδιά ότι υπάρχουν δράκοι. Τα παιδία ήδη γνωρίζουν την ύπαρξη των δράκων. Τα παραμύθια λένε στα παιδιά ότι οι δράκοι μπορούν να νικηθούν.” G. K. Chesterton

Τί είναι η ενδοοικογενειακή βία;

Ενδοοικογενειακή βία είναι κάθε είδους σωματική, σεξουαλική, ψυχολογική ή λεκτική βία, που ασκείται σε βάρος κάποιου μέλους της οικογένειας.

Περισσότερα...

3ο Συνέδριο Εμβρυομητρικής Ιατρικής και Υπερηχογραφίας στην Γυναικολογία

ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ

Bασ. Σοφίας 124Β, Αθήνα 11526

Tηλ: +30 2107789211
Φαξ: +30 2107777390
E-mail: Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.