HSOGE

Winter School Σέρρες (Ιανουάριος 2020)

ws

Έρχεται το Winter School της Ελληνικής Εταιρείας Μαιευτικού και Γυναικολογικού Επείγοντος στο Γενικό Νοσοκομείο Σερρών τον Ιανουάριο του 2020.

 

Συγκεκριμένα στις 24 Ιανουαρίου 2020 θα πραγματοποιηθεί το 4ο Σεμινάριο “Καρδιοτοκογράφημα & STAN”, στόχος του Σεμιναρίου είναι α) η παθοφυσιολογική προσέγγιση των τρόπων με τους οποίους το έμβρυο υπερασπίζεται τον εαυτό του, μέσα σε ένα ενδομήτριο υποξικό(εχθρικό) περιβάλλον, το οποίο είναι αποτέλεσμα ισχαιμικών προσβολών και β) η επισήμανση των μεταβλητών του καρδιοτοκογραφήματος που δείχνουν την προοδευτική απώλεια της δυνατότητας αντιρρόπησης της καρδιάς του εμβρύου. Σκοπός της καρδιοτοκογραφικής παρακολούθησης του εμβρύου κατά τον τοκετό είναι η έγκαιρη ανίχνευση όσων εμβρύων μπορεί να είναι υποξικά, έτσι ώστε είτε να χρησιμοποιηθούν επιπρόσθετες δοκιμασίες για το “καλώς έχειν” του εμβρύου όπως το STAN και να συνεχιστεί ο τοκετός ή το έμβρυο να γεννηθεί άμεσα με την πιο πρόσφορη οδό τοκετού, επιτυγχάνοντας έτσι το στόχο της μείωσης της περιγεννητικής/νεογνικής νοσηρότητας ή θνησιμότητας.

 

Το Σάββατο 25 Ιανουαρίου 2020 θα πραγματοποιηθεί το 16ο Σεμινάριο Βασικής Υποστήριξης στη Μαιευτική BLSO (Basic Life Support in Obstetrics), το οποίο έχει σχεδιαστεί για να βελτιώσει τη διαχείριση του φυσιολογικού τοκετού, καθώς και του μαιευτικού επείγοντος μέσα από την ομοιογένεια των δεξιοτήτων των επαγγελματιών, που έρχονται σε επαφή με το περιστατικό στη σημείο που συμβαίνει, όπως είναι διασώστες, το προσωπικό των επαγγελματιών περιγεννητικής φροντίδας, των σωμάτων ασφαλείας και αντιμετώπισης εκτάκτων αναγκών και πολλών άλλων.

 

Τέλος στις 25-26 Ιανουαρίου 2020 θα πραγματοποιηθεί το 73ο Σεμινάριο Μαιευτικού Επείγοντος ALSO (Advanced Life Support in Obstetrics), το οποίο  διοργανώνει πρακτικά σεμινάρια που βοηθούν τους επαγγελματίες υγείας στη διαχείριση και αντιμετώπιση μαιευτικών επειγόντων περιστατικών. Επίσης το πρόγραμμα διοργανώνει σεμινάρια εκπαίδευσης εκπαιδευτών, επιστημονικές συναντήσεις εκπαιδευτών πριν την έναρξη κάθε σεμιναρίου, στρογγυλές τράπεζες ή και πρακτικές ασκήσεις σε διεθνή και Ελληνικά συνέδρια.Το σεμινάριο διαρκεί 2 ημέρες και ωφελεί όσους ασχολούνται με την περίθαλψη της μητέρας και του νεογνού. Περιλαμβάνει διαλέξεις, συζητήσεις περιστατικών, προσομοιώσεις συμβουλευτικής, προβολές videos και πρακτικές ασκήσεις σε προπλάσματα και μυϊκό ιστό. Χρησιμοποιεί επίσης μνημονικούς κανόνες (ακρωνύμια/αλγορίθμους) οι οποίοι πραγματικά «σώζουν» σε μαιευτικά επείγοντα περιστατικά.

4o CTG&STAN
16o BLSO
73o ALSO