ALSO INTERNATIONAL

To διεθνές πρόγραμμα και ίδρυμα ALSO

Τα σεμινάρια  ALSO άρχισαν το 1991 από μία ομάδα γενικών ιατρών στο Γουισκόσιν των ΗΠΑ και μέχρι το 2007 είχαν “υιοθετηθεί” από 47 χώρες και χιλιάδες επαγγελματίες υγείας ανά τον κόσμο. Ορόσημο στην πορεία των σεμιναρίων ALSO ήταν η “υιοθέτηση” τους από την Αμερικανική Ακαδημία Οικογενειακών Ιατρών (AAFP), η οποία αποτελεί το διοικητικό κέντρο αναφοράς του προγράμματος.

Διαχρονικός στόχος του προγράμματος ALSO είναι η αντιμετώπιση των επειγόντων περιστατικών κατά τη διάρκεια της κύησης και του τοκετού με εξειδικευμένους χειρισμούς και η αποφυγή των περιττών παρεμβάσεων (Beasley et al, 1994).

Η διάδοση  του προγράμματος απαίτησε καταρχήν την αύξηση των «εκπαιδευτών»  του προγράμματος αλλά και την  εδραίωση αυτόνομων προγραμμάτων σε πολλές χώρες. Η δημιουργία ενός νέου και αυτόνομου εθνικού προγράμματος ALSO απαιτεί την χορήγηση της σχετικής άδειας από την ΑAFP και από το ALSO Advisory Board(κεντρικό επιστημονικό συμβούλιο) σε αναγνωρισμένο επιστημονικό οργανισμό της υποψήφιας χώρας και τους εκπροσώπους της, μέσα από μία διαδικασία υποβολής αίτησης με 1. συγκεκριμένο πλάνο οργάνωσης και επέκτασης του προγράμματος στη χώρα 2. προσαρμογής του προγράμματος στην ιατρική πραγματικότητα της χώρας και 3. σχέδιο αξιολόγησης της πορείας των σεμιναρίων και του προγράμματος.

Το πρόγραμμα  ALSO σήμερα λειτουργεί αυτόνομα σε 47 χώρες. Γίνεται προσπάθεια να υποστηριχθεί και σε άλλες 9 χώρες, όπου για οικονομικούς ή άλλους λόγους δεν μπορεί να λειτουργήσει αυτόνομα, όπως η Αιτή, η Παραγουάη, το Νεπάλ κ.α. Στις χώρες αυτές τα σεμινάρια πραγματοποιούνται από μέλη-εκπαιδευτές του διεθνούς ιδρύματος ALSO, το οποίο ιδρύθηκε το 2005, με την οικονομική και διοικητική βοήθεια αυτόνομων εθνικών προγραμμάτων ή διεθνών οργανισμών.

Αξιόλογη  είναι η παρουσία του προγράμματος ALSO σε κάποιες αναπτυσσόμενες χώρες όπου χρειάστηκε να προσαρμοσθεί σε εγχώριες ιδιαιτερότητες, όπως το γεγονός ότι σε μαιευτικά επείγοντα εμπλέκονται επαγγελματίες υγείας που σπάνια εκτελούν τοκετούς, η ύπαρξη λοιμωδών νοσημάτων που έχουν εξαλειφθεί στον ανεπτυγμένο κόσμο και η εκτέλεση ιατρικών πράξεων σε δύσκολες συνθήκες. Για τους παραπάνω λόγους το περιεχόμενο και υλικό του προγράμματος προσαρμόσθηκε προκειμένου να συμπεριλάβει και αρχές Βασικής Υποστήριξης της Ζωής στην Κύηση (BSLΟ) καθώς και την Επιφυλλίδα του Παγκόσμιου ALSO (Deutchman et al, 2007).

Το πρόγραμμα ALSO βοηθά τις αναπτυσσόμενες χώρες. Εκπαιδεύει τους ιατρούς και τους επαγγελματίες που εκτελούν τοκετούς στις τεχνικές αντιμετώπισης των επειγόντων μαιευτικών περιστατικών. Το πρόγραμμα μεριμνά για μια ασφαλέστερη μητρότητα και δημιουργεί συστηματοποιημένες πρακτικές γνώσεις για τις μελλοντικές γενεές.

Το βίντεο που ακολουθεί αναφέρεται στις δραστηριότητες του διεθνούς ιδρύματος ALSO σε αναπτυσσόμενες χώρες όπου το πρόγραμμα χρειάζεται συνεχή στήριξη από όλους μας.