Νικόλαος Δ. Βραχνής

Νικόλαος Δ. Βραχνής

Μαιευτήρας – Γυναικολόγος

Facebook Profile

Youtube Channel

Twitter Account

Προσωπικά Στοιχεία          

Ονοματεπώνυμο:                  Νικόλαος Βραχνής

Όνομα πατρός:                      Διονύσιος

Έτος γέννησης:                      1966

Τόπος γέννησης:                    Βάρδα, Δ. Ανδραβίδας Κυλλήνης Ν. Ηλείας, Ελλάδα

Υπηκοότητα:                          Ελληνική

Οικογενειακή κατάσταση:      Έγγαμος με 2 παιδιά

Διεύθυνση:                          Βασιλ. Σοφίας 124Β, Αθήνα, 11526

Τηλέφωνα:                           00302107777442 / 00306974441144

E-mails:                               nvrachnis@hotmail.com

nvrachnis@med.uoa.gr

Nikolaos.Vrachnis@stgeorges.nhs.uk

Παρούσες Θέσεις

 • Επίκουρος Καθηγητής Μαιευτικής-Γυναικολογίας και Εμβρυομητρικής Ιατρικής, Γ΄ Μαιευτική και Γυναικολογική Κλινική Πανεπιστημίου Αθηνών, Αττικό Νοσοκομείο, Ιατρική Σχολή, Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών
 • Συντονιστής της Μονάδας Γυναικολογίας Μαιευτικής και Περιγεννητικής Ιατρικής του Ευγενιδείου Θεραπευτηρίου του Πανεπιστημίου Αθηνών
 • Honorary Consultant in Obstetrics Gynecology and Fetal Maternal Medicine (Επίτιμος Διευθυντής Μαιευτικής Γυναικολογίας και Εμβρυομητρικής Ιατρικής) στη Μονάδα Ιατρικής Εμβρύου και του Μαιευτηρίου – Αίθουσας Τοκετών του Πανεπιστημιακού Νοσοκομείου της Ιατρικής Σχολής St. George’s, Πανεπιστήμιο Λονδίνου, Λονδίνο, Ηνωμένο Βασίλειο

Εκπαίδευση-Μετεκπαίδευση-Διπλώματα

 • 1985-1991 Ιατρική Σχολή Πανεπιστημίου Ιωαννίνων, Ελλάδα.
 • Ιούνιος 1992 – Ιούνιος 1993, ειδικευόμενος στην Γενική Χειρουργική στο 404 Στρατιωτικό Νοσοκομείο Λάρισας.
 • Αύγουστος 1994 – Ιανουάριος 1996 και Αύγουστος 1996 – Απρίλιος 1997, Ιατρός στο Περιφερειακό Ιατρείο Ζαππείου, Κέντρο Υγείας Φαρσάλων, Νομού Λαρίσης.
 • Φεβρουάριος 1996 – Αύγουστος 1996, Νεογνολογικό Τμήμα του Γενικού Νοσοκομείου Λάρισας (εσωτερικός βοηθός).
 • Ιούνιος 1997 – Ιούλιος 1998, ειδικευόμενος στη Μαιευτική- Γυναικολογία στην Μεγάλη Βρετανία (Senior House Officer, Burnley General Hospital, Lancshire).
 • Αύγουστος 1998 – Αύγουστος 1999, ειδικευόμενος στη Μαιευτική- Γυναικολογία στην Μεγάλη Βρετανία (Senior House Officer, Norfolk and Norwich University Hospital, Norfolk).
 • Αύγουστος 1999 – Σεπτέμβριος 1999, ειδικευόμενος στη Μαιευτική- Γυναικολογία στην Μεγάλη Βρετανία (Specialist Registrar, Southend Hospital, Essex).
 • Οκτώβριος 1999 – Μάρτιος 2001, ειδικευόμενος στη Μαιευτική – Γυναικολογία στην Μεγάλη Βρετανία (Specialist Registrar, St Mary’s Hospital, Portsmouth, Hantshire).
 • Μάρτιος 2001 – Ιούνιος 2001, ειδικευόμενος στη Μαιευτική- Γυναικολογία στην Μεγάλη Βρετανία (Specialist Registrar, Medway Hospital, Kent).
 • 2002–2005, Διδακτορική Διατριβή «Μελέτη μοριακών ενδομήτριων παραγόντων φλεγμονής (ADAM-8, ITAC, CAMs, ΕΛΑΣΤΑΣΗ, SLPI) εμπλεκομένων στον πρόωρο τοκετό ή στην ρήξη των εμβρυϊκών υμένων» Β΄ Μαιευτική και Γυναικολογική Κλινική Πανεπιστημίου Αθηνών. Βαθμός « Άριστα»
 • Ιανουάριος 2005, Μεταπτυχιακός Τίτλος Σπουδών στην Ιατρική Εκπαίδευση στο Πανεπιστήμιο του Cardiff της Ουαλίας στο Ηνωμένο Βασίλειο, στο Μεταπτυχιακό Τμήμα Ιατρικής Εκπαίδευσης (Postgraduate Certificate in Medical Education – PCME)
 • Ιούλιος 2001 – Μάιος 2002, Έμμισθος Επιμελητής στην Πανεπιστημιακή Μαιευτική και Γυναικολογική Κλινική του Νοσοκομείου Guy’s and St Thomas’ στην Μεγ. Βρετανία (Senior Registrar).
 • Δεκέμβριος 2002, ολοκλήρωση του Ανώτατου Μετεκπαιδευτικού Προγράμματος του Υπερηχογραφήματος στην Μαιευτική των Βασιλικών Κολεγίων των Μαιευτήρων-Γυναικολόγων και των Ακτινολόγων (Μεγάλη Βρετανία).
 • Σεπτέμβριος 2001 – Μάρτιος 2002, μετεκπαίδευση στο υπερηχογράφημα καρδιάς εμβρύου (Research Fellow), Harris Birthright Research Center, King’s College University Hospital, London.

Διδακτικό Έργο

2003-2018, Β΄ Μαιευτική και Γυναικολογική Κλινική του Πανεπιστημίου Αθηνών στο Αρεταίειο Νοσοκομείο. Συμμετοχή στις εκπαιδευτικές και μετεκπαιδευτικές δραστηριότητες της Πανεπιστημιακής Κλινικής. Εκπαίδευση φοιτητών ιατρικής Αθηνών, μεταπτυχιακών φοιτητών ιατρικής Αθηνών, ειδικευομένων ιατρών, Μαιευτήρων – Γυναικολόγων, Μαιών και ιατρών άλλων ειδικοτήτων. Συμμετοχή με παρουσιάσεις και σχολιασμό στις ενδοκλινικές συναντήσεις και τα μετεκπαιδευτικά μαθήματα.

Φεβρουάριος 2017 – σήμερα, Honorary Consultant in Obstetrics Gynecology and Fetal Maternal Medicine (Διευθυντής Μαιευτικής Γυναικολογίας και Εμβρυομητρικής Ιατρικής) στη Μονάδα Ιατρικής Εμβρύου και στο μαιευτήριο (Αίθουσα Τοκετών) του Πανεπιστημιακού Νοσοκομείου της Ιατρικής Σχολής St. George’s, Πανεπιστήμιο Λονδίνου, Λονδίνο, Ηνωμένο Βασίλειο. Συμμετοχή στις εκπαιδευτικές και μετεκπαιδευτικές δραστηριότητες της Πανεπιστημιακής Κλινικής.

Πρόγραμμα ALSO (Advanced Life Support in Obstetrics). Από το 2011 ως σήμερα Υπεύθυνος του Ελληνικού Προγράμματος ALSO. Τα σεμινάρια διοργανώνονται από την Ελληνική Εταιρεία Μαιευτικού και Γυναικολογικού Επείγοντος. Το Ελληνικό πρόγραμμα ALSO σήμερα, μετά από δεκαεπτά χρόνια, έχει να επιδείξει 70 Σεμινάρια ALSO στην Ελλάδα και την Κύπρο, 17 Σεμινάρια Εκπαίδευσης Εκπαιδευτών, 3 Ημερίδες και 3 ειδικές επιστημονικές εκδηλώσεις στο πλαίσιο πανελλήνιων συνεδρίων. Το Σεμινάριο ALSO έχει ήδη εξελίξει 100+ πιστοποιημένους Έλληνες Εκπαιδευτές.

Πρόγραμμα ALSG (Advanced Life Support in Gynecology). Από το 2011 νέο εκπαιδευτικό πρόγραμμα. Έχουν ήδη πραγματοποιηθεί είκοσι (20) Σεμινάρια σε πόλεις της Ελλάδας.

Σεμινάριο Εκπαίδευσης Εκπαιδευτών ICOG (Instructor Course in Obstetrics and Gynecology) Από το 2011 ως σήμερα Υπεύθυνος του Ελληνικού προγράμματος Εκπαίδευσης Εκπαιδευτών ICOG (Instructors’ Course in Obstetrics and Gynecology). Πραγματοποιείται κάθε έτος για την εκπαίδευση και συνολική κατάρτιση των υποψήφιων εκπαιδευτών για τα προγράμματα ALSO και ALSG. Το πρόγραμμα του σεμιναρίου ICOG δεν περιορίζεται μόνο σε γνώσεις Μαιευτικής και Γυναικολογίας, αλλά επεκτείνεται και σε θέματα και δεξιότητες εκπαίδευσης των ιατρών.

Κλινικά Σεμινάρια / Συνέδρια Εμβρυομητρικής Ιατρικής και Γυναικολογικής Υπερηχογραφίας

 • 2013-2014 Αρεταίειο Νοσοκομείο (1ος κύκλος) – 33 σεμινάρια διάρκειας 90 λεπτών
 • 2014 Ξενοδοχείο Hilton (2ος κύκλος)
 • 2014 Ξενοδοχείο Royal Olympic (3ος κύκλος)
 • 2015 13ο Πανελλήνιο Συνέδριο Μαιευτικής-Γυναικολογίας στο Βόλο (4ος κύκλος)
 • 2015 Ξενοδοχείο «Μεγάλη Βρετανία» (5ος κύκλος)
 • 2015-2016 Ευγενίδειο Θεραπευτήριο του Πανεπιστημίου Αθηνών (6ος κύκλος)
 • 2017 Ζάππειο Μέγαρο (7ος κύκλος)

Κλινικά Ερευνητικά Πρωτόκολλα στην Μαιευτική και Γυναικολογία.

Τον Ιούνιο και Ιούλιο 2016 πραγματοποιήθηκαν συναντήσεις που εστίασαν στην παρουσίαση και συζήτηση των ερευνητικών προγραμμάτων νέων γυναικολόγων και άλλων ιατρών, καθώς και βιολόγων και μαιών στο αμφιθέατρο του Ευγενιδείου Θεραπευτηρίου του Πανεπιστημίου Αθηνών. Η εκδήλωση επίσης μεταδιδόταν μέσω διαδικτύου στην Ελλάδα και την Κύπρο. Οι συμμετέχοντες εκπαιδεύτηκαν στην εκπόνηση επιστημονικών μελετών και στην συγγραφή επιστημονικών άρθρων.

Συνέδρια Εμβρυομητρικής Ιατρικής και Γυναικολογικής Υπερηχογραφίας

Διοργάνωσα ως Πρόεδρος της Οργανωτικής Επιτροπής διεθνή συνέδρια, με τη συμμετοχή διακεκριμένων συναδέλφων από το εξωτερικό. Τα συνέδρια αυτά ήταν εγκεκριμένο και πιστοποιήθηκαν από την ISUOG, την Διεθνή Εταιρεία Υπερήχων στη Μαιευτική και Γυναικολογία. Περιλαμβάνουν θεματικές ομιλίες από ξένους και Έλληνες ομιλητές, διαδραστικές στρογγυλές τράπεζες, ζωντανές επιδείξεις υπερηχογραφίας, quiz και πρακτική άσκηση υπερηχογραφίας των συμμετεχόντων ιατρών σε μαιευτικά και γυναικολογικά περιστατικά.

1ο Συνέδριο Εμβρυομητρικής Ιατρικής και Γυναικολογικής Υπερηχογραφίας, 12-13 Δεκεμβρίου 2014, Royal Olympic, Αθήνα

2ο Συνέδριο Εμβρυομητρικής Ιατρικής και Γυναικολογικής Υπερηχογραφίας, 20-21 Νοεμβρίου 2015, Μεγάλη Βρετανία, Αθήνα

3ο Συνέδριο Εμβρυομητρικής Ιατρικής και Γυναικολογικής Υπερηχογραφίας, 11-12 Φεβρουαρίου 2017, Ζάππειο Μέγαρο, Αθήνα Α9.

14th ISUOG International Symposium, 20-22 April 2018, Athens, Greece. Το διεθνές Συμπόσιο ISUOG, στο οποίο συμπροέδρευσα μαζί με τον Professor Aris Papageorghiou, πραγματοποιήθηκε για πρώτη φορά στην Αθήνα. Είναι μία διεθνής επιστημονική εκδήλωση που αφορά όλους όσους ασχολούνται με το μαιευτικό και γυναικολογικό υπερηχογράφημα. Μέσω των υποβληθέντων εργασιών από τους συνέδρους, διαλέξεων που παρέχουν βαθύτερη ανάλυση και ζωντανών υπερηχογραφικών επιδείξεων από παγκοσμίου φήμης καθηγητές, το συμπόσιο προσφέρει εξαιρετικές ευκαιρίες για εκπαίδευση και ενημέρωση.

ISUOG Fetal Anomalies Course, 3-5 May 2019, Athens, Greece.

Διδακτικό έργο στη Μεγάλη Βρετανία

Συμμετοχή στα εκπαιδευτικά προγράμματα των Μαιευτικών και Γυναικολογικών Κλινικών με διαλέξεις τόσο σε τοπικό, όσο και σε περιφερειακό επίπεδο. Οι ημερίδες, τα σεμινάρια, και οι παρουσιάσεις ήταν σε επίπεδο ειδικευομένων και ειδικών ιατρών.

Εκπαίδευση φοιτητών Ιατρικής Σχολής της Μεγ. Βρετανίας, αλλά και το 2001-2002 ως Senior Registrar, εκπαίδευση ειδικευομένων στην Μαιευτική και Γυναικολογία και Μαιών. Η Ιατρική Σχολή GKT (Guy’s, King’s College και St Thomas’) ανήκει σε ένα από τα πιο μεγάλα και γνωστά Πανεπιστήμια στην Μεγ. Βρετανία και στα τρία αυτά νοσοκομεία εκπαιδεύονται φοιτητές της.

Εκπαίδευση φοιτητών, ειδικευομένων και επισκεπτών Μαιευτικής-γυναικολογίας, μαιών στο νοσοκομείο St Georges (Μονάδα Ιατρικής Εμβρύου και Αίθουσα Τοκετών)

Η ενασχόλησή μου με το πρόγραμμα ALSO (Advanced Life Support in Obstetrics) ως εκπαιδευτής στην Μεγάλη Βρετανία μου έδωσε την ευκαιρία να εκπαιδεύσω μεγάλο αριθμό Βρετανών Μαιευτήρων Γυναικολόγων, ειδικευομένων στην Μαιευτική και Γυναικολογία και Μαιών.

Εκπαίδευση φοιτητών Ιατρικής Σχολής St George’s του Λονδίνου (Φεβρ. 2017 – Ιαν. 2018), αλλά και εκπαίδευση ειδικευομένων στην Μαιευτική και Γυναικολογία και των μαιών. Η Ιατρική Σχολή χρησιμοποιεί μια ολοκληρωμένη προσέγγιση της εκπαίδευσης με την χρήση όχι μόνο διαλέξεων και σεμιναρίων αλλά και την χρήση της μάθησης βασισμένης σε νόσους ασθενών (PBL).

Διδακτικό έργο στις Ηνωμένες Πολιτείες Αμερικής

Η ενασχόλησή μου με το πρόγραμμα ALSO (Advanced Life Support in Obstetrics) ως εκπαιδευτής στις ΗΠΑ μου έδωσε τον Ιανουάριο του 2009 την ευκαιρία να εκπαιδεύσω τους συμμετέχοντες ιατρούς σε σεμινάριο ALSO στην πολιτεία της Νότια Ντακότα.

Βραβεία-Διακρίσεις-Υποτροφίες

Βραβείο «Γεωργίου Παπανικολάου» για το έτος 2011 Κύριος Ερευνητής «Μελέτη της έκφρασης των γονιδίων του σηματοδοτικού μονοπατιού Notch σε πλακούντες κυήσεων που επιπλέκονται με προεκλαμψία και ενδομήτρια καθυστέρηση της εμβρυικής ανάπτυξης».

Διακρίσεις

 • ALSO International Advisory Board Member.
 • ALSO (UK) Advisory Board Member.
 • Μέλος της Επιστημονικής Επιτροπής του Ευγενίδειου Θεραπευτηρίου «Η Αγία Τριάς», Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών, κατά τα έτη 2009-2011 & 2014-σήμερα.
 • Μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου της Μονάδας Διασφάλισης Ποιότητας (ΜΟΔΙΠ), Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών.
 • ISUOG Educational Committee Member. Μέλος του Συμβουλίου Εκπαίδευσης και Επιμόρφωσης του ISUOG (International Society of Ultrasound in Obstetrics and Gynecology). To ISUOG είναι η παγκόσμια επιστημονική εταιρεία για την Υπερηχογραφία στην Μαιευτική και Γυναικολογία. Μέλος από το 2017 ως σήμερα.
 • ISUOG Basic Training Task Force. Μέλος της Επιτροπής (2017 ως σήμερα).
 • ISUOG Patient Leaflet Task Force. Μέλος της Επιτροπής (2016 ως σήμερα).

Yπότροφος του Ιδρύματος Υποτροφιών Λάτση σε όλα τα έτη σπουδών στην Ιατρική Σχολή του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων (1985-1991).

Συντακτικό Έργο

Τοκετός. Ν. Βραχνής, Στο βιβλίο: Σύχρονη Μαιευτική και Γυναικολογία, Γ. Κρεατσάς, Εκδ. Πασχαλίδης, 2007 και 2η έκδοση 2011.

Brain Injury in Preterm Infants, Z. Iliodromiti, D. Zygouris, P. Karagianni, P. Belitsos, A. Daniilidis, N. Vrachnis in the book » Neonatal Care» edited by D. Raines and Z. Iliodromiti, InTech, 2012.

Association of Meconium Stained Amniotic Fluid with Fetal and Neonatal Brain Injury, Z. Iliodromiti, C. Grigoriadis, N. Vrachnis, C. Siristatidis, M. Varras, G. Creatsas in the book » Neonatal Care» edited by D. Raines and Z. Iliodromiti, InTech, 2012.

CASES IN OBSTETRIC ULTRASOUND, N. Vrachnis, 2001. Manual στην Αγγλική γλώσσα. Περιλαμβάνει 50 περιστατικά με ανώμαλα υπερηχογραφικά ευρήματα και περίπου 150 εικόνες από τις παραπάνω περιπτώσεις (υποβλήθηκε και εγκρίθηκε από το Κολέγιο Ακτινολόγων και Μαιευτήρων-Γυναικολόγων της Μεγάλης Βρετανίας).

ΕΓΧΕΙΡΙΔΙΟ ΣΤΗΝ ΙΑΤΡΙΚΗ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ. Ν. Βραχνής, 2005. Αποτελεί το εγχειρίδιο Εκπαιδευτών (Μελών Δ.Ε.Π.) για προπτυχιακούς φοιτητές και ειδικευόμενους της Β’ Μαιευτικής και Γυναικολογικής Κλινικής του Πανεπιστημίου Αθηνών. Είναι το εγχειρίδιο εκπαίδευσης της Κλινικής και συμπεριλήφθηκε και στις δύο επιτυχείς αιτήσεις της Κλινικής (το 2005 και το 2011), για πιστοποίησή της ως Ευρωπαϊκό Κέντρο Εκπαίδευσης στην Μαιευτική και Γυναικολογία από το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο και Κολέγιο Μαιευτικής και Γυναικολογίας (EBCOG). Έχει αναρτηθεί στην Ιστοσελίδα της Β’ Μαιευτικής και Γυναικολογικής Κλινικής του Πανεπιστημίου Αθηνών στο Αρεταίειο Νοσοκομείο.

ΕΓΧΕΙΡΙΔΙΟ ALSO (ADVANCED LIFE SUPPORT IN OBSTETRICS). Επιστημονικός Συντονισμός και Επιμέλεια Μετάφρασης της Ελληνικής Έκδοσης: Ν. Βραχνής. Το Εγχειρίδιο έχει συγγραφεί στην Αγγλική γλώσσα από μέλη της Αμερικανικής Ακαδημίας Οικογενειακών Ιατρών. Έχει κάνει τις μεγαλύτερες πωλήσεις διεθνώς στο πεδίο των Επειγόντων Περιστατικών στην Μαιευτική (> 250.000 πωλήσεις) και έχει μεταφραστεί σε πολλές γλώσσες. Στην Ελλάδα έχουν διατεθεί περίπου 2000 αντίτυπα και έχουν γίνει 5 εκδόσεις για τις οποίες είμαι ο επιστημονικός εκδότης.

Η Β΄ ΜΑΙΕΥΤΙΚΗ ΚΑΙ ΓΥΝΑΙΚΟΛΟΓΙΚΗ ΚΛΙΝΙΚΗ ΣΤΟ ΑΡΕΤΑΙΕΙΟ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΟ – ΧΤΕΣ & ΣΗΜΕΡΑ. Επιμέλεια Έκδοσης Γ. Κρεατσάς, Ν. Βραχνής, 2006. Η έκδοση αυτή στο πεδίο της Ιστορίας της Ιατρικής επιχειρεί να φωτίσει το μεγάλο έργο και προσφορά της Κλινικής στην γυναίκα την εκπαίδευση και την έρευνα για έναν αιώνα (1906-2006).

170 ΧΡΟΝΙΑ ΙΑΤΡΙΚΗΣ ΣΧΟΛΗΣ ΕΘΝΙΚΟΥ ΚΑΙ ΚΑΠΟΔΙΣΤΡΙΑΚΟΥ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟΥ ΑΘΗΝΩΝ, 1837-2007, Α΄ τόμος. Παρουσίαση Γ. Κρεατσάς, Επιμέλεια Έκδοσης Ν. Βραχνής. Το βιβλίο καλύπτει τα 170 χρόνια της Ιατρικής Σχολής Αθηνών, μιας Σχολής που η πορεία της είναι η πορεία της Ελληνικής ιατρικής επιστήμης, ειδικά κατά τον πρώτο αιώνα λειτουργίας της . Παρουσιάζεται η ιστορία και τα επιτεύγματα όλων των κλινικών και εργαστηρίων της Ιατρικής Σχολής καθώς και το κλινικό, διδακτικό, ερευνητικό και κοινωνικό έργο που παρουσιάζει η Σχολή. ΙSBN 978-960-399-578-4

170 ΧΡΟΝΙΑ ΙΑΤΡΙΚΗΣ ΣΧΟΛΗΣ ΕΘΝΙΚΟΥ ΚΑΙ ΚΑΠΟΔΙΣΤΡΙΑΚΟΥ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟΥ ΑΘΗΝΩΝ, 1837-2007, Β΄ τόμος. Παρουσίαση Γ. Κρεατσάς, Επιμέλεια Έκδοσης Ν. Βραχνής. Εκδόσεις Πασχαλίδης, 2008. Η επιτυχία του πρώτου βιβλίου οδήγησε το επόμενο έτος σε έκδοση δεύτερου τόμου. ΙSBN 978-960-399- 676-7

ΓΥΝΑΙΚΟΛΟΓΙΚΑ ΕΠΕΙΓΟΝΤΑ. Επιστημονικός Συντονιστής Ν. Βραχνής, Εκδόσεις Λίτσας, 2011. Είναι ενας πρακτικός οδηγός όπου ο αναγνώστης μαθαίνει να διαχειρίζεται με λογικά και ασφαλή βήματα την γυναικολογική ασθενή. Εστιάζει στην πρόληψη και αντιμετώπιση των επιπλοκών στην γυναικολογική ασθενή και στην διατήρηση της γονιμότητάς της. Ιδιαίτερη έμφαση δίνεται με ξεχωριστή ενότητα και στην αντιμετώπιση των ειδκών επειγόντων περιστατικών που μπορεί να παρουσιάσει μια γυναίκα σε εμμηνόπαυση. ISBN 978-960- 372-178-9

FROM PRECONCEPTION TO POSTPARTUM. S. SIFAKIS & N. VRACHNIS (EDITORS), INTECH, 2012. Βιβλίο Μαιευτικής στην Αγγλική γλώσσα. Το βιβλίο περιέχει θέματα κλινικής έρευνας και πράξης από διακεκριμένους συγγραφείς από όλες τις ηπείρους που προσκλήθηκαν να συνεισφέρουν με τις γνώσεις τους σε ένα σύγγραμμα που θα βοηθήσει στην κατανόηση των μητρικών, εμβρυικών και νεογνικών αλληλεπιδράσεων που είναι ζωτικές για την επιτυχή έκβαση της εγκυμοσύνης. ISBN 978-953-51-0353-0

ΜΑΙΕΥΤΙΚΑ ΕΠΕΙΓΟΝΤΑ. Επιστημονικός Συντονιστής Ν. Βραχνής, Εκδόσεις Λίτσας, 2014. Αποτελεί ένα σύγχρονο οδηγό για τη μεθοδική αντιμετώπιση των μαιευτικών επειγόντων περιστατικών. Με την ανάπτυξη μνημονικών κανόνων και αλγορίθμων αντιμετώπισης επιδιώκεται η βελτίωση των παρεχόμενων υπηρεσιών μέσα από την τεκμηριωμένη άσκηση της ιατρικής. ISBN 978-960-372-198-7

HJOG – An Obstetrics and Gynecology International Journal. Το HJOG είναι το επίσημο περιοδικό της Ελληνικής Μαιευτικής και Γυναικολογικής Εταιρείας που κυκλοφορεί στην Αγγλική γλώσσα τετράκις ετησίως. Από τον Ιανουάριο 2014 μέχρι τον Δεκέμβριο 2015 εκτέλεσα καθήκοντα Αναπληρωτή Διευθυντή Σύνταξης. Είμαι ο ιδρυτής Αναπληρωτής Διευθυντής Σύνταξης του περιοδικού.

Διοικητικό Έργο

Μέλος της Διοικούσας Επιτροπής της ΜΟΔΙΠ  (Μονάδας Διασφάλισης Ποιότητας), Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών, (2010 – 2014)

Ελληνική Εταιρεία Μαιευτικού και Γυναικολογικού Επείγοντος (Πρόεδρος του Διοικητικού Συμβουλίου, 2011 – 2015, 2016 – 2019)

Επιστημονική Επιτροπή του Ευγενιδείου Θεραπευτηρίου (Μέλος 2010 – 2011 και 2014 – σήμερα)

Eλληνική Μαιευτική και Γυναικολογική Eταιρεία [Εκλεγμένο Μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου, 2009 – 2011 και 2012 – 2014 (Ταμίας), 2015 – 2018]

Αναπληρωτής Διευθυντής Σύνταξης (Associate Editor in Chief) Hellenic Journal of Obstetrics and Gynecology (HJOG) μέχρι το 2014

Επιστημονικός Υπεύθυνος έκδοσης Κατευθυντήριων Οδηγιών, Συναινέσεων Ασθενών και Φυλλαδίων ενημέρωσης κοινού της ΕΜΓΕ (2012-σήμερα).

Eλληνική Eταιρεία Παιδικής και Nεανικής Γυναικολογίας (Εκλεγμένο Mέλος του Διοικητικού Συμβουλίου – Ταμίας, 2014 – 2017)

Ελληνική Εταιρεία Υπερήχων στην Μαιευτική και Γυναικολογία

Eλληνική Eταιρεία Περιγεννητικής Iατρικής

Ελληνική Εταιρεία Γυναικολογικής Ενδοκρινολογίας

Σύνδεσμος Οικογενειακού Προγραμματισμού

Ιατρικός Σύλλογος Αθηνών

Ελληνική Εταιρεία Κλιμακτηρίου – Εμμηνόπαυσης

DFFP – Κολέγιο Οικογενειακού Προγραμματισμού και Αναπαραγωγικής Ιατρικής του Βασιλικού Κολεγίου Μαιευτήρων Γυναικολόγων της Μεγάλης Βρετανίας (RCOG)

ALSO (UK) – Advanced Life Support in Obstetrics – Advisory Faculty

ALSO (USA) – Advanced Life Support in Obstetrics – Advisory Faculty

European Society of Contraception and Reproductive Health

New York Academy of Sciences

ISUOG – International Society for Ultrasound in Obstetrics and Gynecology (Chair – ISUOG Validation Task Force)

GMC – General Medical Council

Ερευνητικό Έργο

Η ενασχόλησή μου με την έρευνα στην Ελλάδα αρχίζει το 2002 στην Β΄ Μαιευτική και Γυναικολογική Κλινική του Πανεπιστημίου Αθηνών με την μελέτη του αμνιακού υγρού. Η ερευνητική αυτή δραστηριότητα συνεχίζεται μέχρι σήμερα και αφορά παράγοντες (μεσολαβητές) φλεγμονής, κυτοκίνες, ορμόνες στο αμνιακό υγρό σε έμβρυα που γεννήθηκαν είτε πρόωρα, είτε παρουσίασαν διαταραχές της ανάπτυξής τους (υπολειπόμενη, μακροσωμία) ή διαγνώστηκαν με σύνδρομα. Το δεύτερο κύριο πεδίο ενασχόλησής μου αφορά την φλεγμονή στην Μαιευτική και Γυναικολογία, ενώ το τρίτο κύριο πεδίο της έρευνάς μου αφορά τα Μαιευτικά Επείγοντα Περιστατικά κατά τον τοκετό. Επίσης τα ερευνητικά μου ενδιαφέροντα περιλαμβάνουν το πεδίο της Ιατρικής Εκπαίδευσης και Μετεκπαίδευσης, ειδικά στον Ελληνικό και Ευρωπαϊκό χώρο.

ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΚΗ ΔΡΑΣΤΗΡΙΟΤΗΤΑ-ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ-ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ-ΑΤΤΙΚΟ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΟ

Ο Καθηγητής Νικόλαος Βραχνής είναι μέλος ΔΕΠ της Γ΄ Μαιευτικής και Γυναικολογικής Κλινικής του Πανεπιστημίου Αθηνών. Συμμετέχει στις εργασίες της κλινικής.